15. 1. 2008

Savvion Process Modeler

SavvionSavvion Process Modeler (SPM) je jedinou součástí balíku Savvion BusinessManager (nyní ve verzi 7.0), která je zdarma. Patří zřejmě k nejoblíbenějším modelovacím nástrojům vůbec a je na první pohled jasné proč. Vyniká jednoduchostí, takže ho zvládnete a budete užitečně modelovat už za 10 až 20 minut.

Příklad modelu v Savvion Process ModeleruSPM je postaven na platformě Eclipse a má tedy i jednu její necnost - je třeba ho instalovat do rootu a pro název instalačního adresáře nelze užít češtinu (instalace zabere 120 MB). SPM používá pochopitelně notaci BPMN (a to důsledně podle standardu OMG), podporuje hierarchizaci subprocesů a umožňuje k aktivitám přiřazovat zdroje typu adaptér a uživatel / skupina uživatelů. Pro ně je možné definovat i kapacitu, kterou pak využívá triviálně milá simulace. Problém je trochu se vstupy a výstupy. Bez BusinessManageru dovnitř nedostanete nic, ven pouze obrázky v JPG.

Samozřejmě úplně jiné kafe je funkcionalita BusinessManageru. Ta zahrnuje podporu skoro celého životního cyklu procesů včetně enginu pro pravidla, procesy a monitoring výkonnosti. Jiné kafe je také cena, která začíná na 100 tis. USD a za prakticky použitelnou konfiguraci zaplatíte kolem 0,5 mil. USD.


Odkazy na zdroje k nástroji najdete pod čarou.





3 Comments:

Anonymní said...

Stáhl jsem, instaloval a prohlížím příklady. Vypadá to opravdu pěkně a jednoduše, ta simulace až moc.

Anonymní said...

Moc se mi líbí vlastní kreslení včetně používání swimline.

Anonymní said...

To je moc pěkný nástroj. Velmi mě překvapilo, že je zadarmo. Díky za info.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services