29. 5. 2008

Zásada 7 - vizualizácia

Používajte vizuálnu kontrolu, aby vám nezostali skryté žiadne problémy.

Zásada 7
  • Používajte jednoduché vizuálne znamenia, ktoré ľuďom pomôžu okamžite určiť, či sa pohybujú v rozmedzí štandardných podmienok, alebo sa od nich odchyľujú.
  • Vyhnite sa používaniu počítačových monitorov tam, kde by mohli rozptyľovať sústredenie robotníka na pracovisku.
  • V mieste, kde sa vykonáva práca, vytvorte jednoduché vizuálne systémy, ktoré podporujú tok a ťah.
  • Obmedzte svoje písomné správy na jeden list papiera všade tam, kde je to možné, dokonca i v prípade svojich najdôležitejších finančných rozhodnutí.


5s
V japonských továrňach je tak čisto, že by sa tam dalo jesť zo zeme. Pre Japoncov je to vec hrdosti.
Seiri, seiton, sieso, seiketsu, shitsuke
Sort, straighten, shine, standardize, sustain

  1. Roztrieďte - všetky položky a ponechajte iba to, čo je potrebné, a ostatného sa zbavte.
  2. Usporiadate. Poriadok - „všetko má svoje určené miesto a všetko je na svojom mieste.
  3. Prečistite. Čistota - proces prečisťovania často pôsobí ako určitý druh kontroly, ktorá odhaľuje nenormálne podmienky a predhavarijné stavy, ktoré ohrozujú kvalitu, alebo poškodenie stroja.
  4. Štandardizujte. Vytvorte pravidlá - vypracujte systémy a postupy umožňujúce udržovať a priebežne sledovať prvé tri S.
  5. Udržujte. Sebadisciplína - udržiavanie stabilizovaného pracoviska je trvalým procesom neustáleho zlepšovania.

Cieľom 5S nie je dôkladné organizovanie a označovanie materiálu, nástrojov z dôvodu udržania čistého prostredia.

„Štíhle“ systémy využívajú program 5S na podporu hladkého toku v súlade s daným taktom. 5S zároveň predstavuje nástroj, ktorý umožňuje zviditelniť problémy a pokiaľ sa používa premyslene, môže byť súčasťou vizuálnej kontroly.

Vizuálna kontrola
  • Za prvok vizuálnej kontroly môžeme považovať akékoľvek komunikačné zariadenie používané v pracovnom prostredí, ktoré nám na prvý pohľad hovorí, ako by sa mala práca vykonávať a či sa neodchyľuje od štandardu: harmonogram projektu, plán práce ....
  • Niektoré formy vizuálnej kontroly sú uvedené nižšie.

Obeya
Spoločná miestnosť, zóna, do ktorej majú prístup iba poverení pracovníci. Umožňuje rýchle a presné rozhodovanie, zlepšuje komunikáciu, udržuje jednotné zameranie, urýchľuje zber informácií a umocňuje dôležitý pocit tímovej integrácie.

Správa a3
  • Firma Toyota veľmi prísne dbá o to, aby jej manažéri ani zamestnanci nezabiehali do podrobností a aby dokázali vyjadriť kľúčové informácie na jednej strane formátu A3.
  • Je to úplná správa (nie stručná), ktorá dokumentuje určitý proces.

„Menej znamená viac“.

Informačné systémy
  • Toyota trendu IS/IT odoláva.
  • Uprednostňuje vizuálne riadenie, pretože ľudia sú zameraní vizuálne, hmatovo a sluchovo.

Minútové učebné stránky (formát PDF) k TPS nájdete zde (minútové - dajú sa prečítať za minútu, učebné - môžeme sa z nich niečo naučiť, stránka - najdôležitejšie myšlienky na jednej A4).
Príklad: 5S.

10 Comments:

Anonymní said...

jeden dobrý obrázek řekne víc než 100 slov, ale musí být dobrý. špatný obrázek znechutí. tím narážím na špatné modely - máme zvlášť hroznou zkušenost s malůvkami z arisu, které normální lidi neumí vůbec přečíst.

Anonymní said...

Co je to ta Obeya? To je nějaký velín nebo dispečink? A není omezení přístupu pak projevem arogance?

Anonymní said...

Zásady 5S jsou moc pěkné, zprávy na a3 jsou geniální! U nás už se ale všechno píše na počítačích a ty nemají většinou a3 tiskárny:)

RNDr. Marta Krajčíová said...

Pekný večer,

Lucka: Súhlas, veci treba robiť čo najjednoduchšie, aby všetci tomu rozumeli. ARIS nie je až taký ťažký, pri dobrom vedení a metodike sa dá naučiť :-).

Jindřich: V Toyote veľa vecí súvisí s riešením problémom a zlepšovaním procesov. Obeya je spoločná miestnosť, alebo priestor, kde členovia tímu riešia konkrétny problém v procese. Hovorí sa, že optimálny počet členov v tíme je 7. Dôležitý je slovíčko "spoločný", aby sa informácie rýchle šírili a problém efektívne riešil.

Jirka: Áno, máte pravdu. Japonci sú však takí vynaliezaví, že im nerobí problém tlačiť ani na A3:-). Myslím, že ani vám. Pozrite sa prosím, čo obsahuje správa A3: Správa A3 Je to veľmi silný nástroj na riešenie problému v procese. V Toyote sa učia sile jednoduchosti. Myslím, že to je na tom to najkrajšie :-).

Pozdravuje vás

mk

Anonymní said...

Výborný díl! Bez výjimky všechno použitelné, pokud je k tomu odhodlání. A není co dodat.

Anonymní said...

S pořádkem a čistotou taky trvale bojujeme. Je to mnohem snažší prosadit v nových objektech než ve starých halách, kde jakoby přirozeně lidi tíhnou k vytváření nepořádku. Když u nás porovnám takovýto pracoviště, je pořádek nesrovnatelný. Zatím jsme všude vymalovali, ale asi to nestačí.

Anonymní said...

S tím mám taky zkušenost - prostředí neuvěřitelně silně formuje chování lidí. V čistém upraveném prostředí si nedovolí neco někam odložit, i zacházení se stroji je výrazně jiné.

Anonymní said...

Vizualizace je dobrý nápad, ale je velmi náročná na udržování. Lidi informace, které už jednou viděli, nečtou a po čase začnou ignorovat i tabule aktualizované nepravidelně. Chce to zavést pravidelný řád.

Anonymní said...

To trvalé podceňování IT může platit možná částečně o práci na dílně, ale sotva už o plánování a řízení výroby.

My dnes máme na dílnách pracovní stanice všude - pracovník, když dokončí nějakou operaci, se přes čárový kód odhlásí a tak je v reálném čase neustále přehled, v jakém stavu a kde je která výrobní zakázka. Tohle nám asi žádná tabule A3 nenahradí:)

Anonymní said...

Mícháte, Kojzare, vozy a kozy. A když u jsme u těch PC u každého soustruhu, my jsme odhlašování operací přes čárový kód před rokem zrušili, protože jsme si spočítali, že to je k ničemu.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services