8. 1. 2008

ISO paralýza

Ten pocit zoufalství, když lehne notebook, zná asi každý, kdo v něm nosí své druhé já. I když poučen pravidelně zálohuje. Ještě větší pocit zoufalství se mě zmocnil v okamžiku, kdy jsem se dovolal na hotline dvorního servisu mého notebooku renomované značky. Nejdříve přece musíme zadat Vaši poptávku, my Vám zašleme nabídku a Vy ji musíte odsouhlasit. Mají ISO 9001. Všechno pěkně písemně a - ve Wordu!

Tento oblíbený způsob naplnění požadavků ISO na určení a přezkoumání požadavku zákazníka a jeho dokumentaci mi stále vytváří vyrážku. Zákazníka obtěžuje, personálu přidělává docela dost práce, informace v nestrukturovaných mailech s wordovskými přílohami skončí nevydolovány v archivech. Povzdech - tuhle hloupost musíme teď dělat, protože to požaduje ISO - slyším v terénu dost často. Někdy rozpoznatelně jako výmluvu vlastní lenosti, krytí zad nebo lásky k byrokracii. Jindy jako výraz zoufalství tam, kde řídící úroveň je vzálena terénu přes několik regionů. Nebo pater.

Mám docela hezkou ranní rozcvičku pro manažery do auta, než dojedete do práce. Vyjeďte si sestavu ISO prvků s přiřazenými činnostmi, které je naplňují. (Pokud to je problém, asi bude vhodné vletět na QM a podívat se, jak tam s požadavky ISO pracují.) Každé ráno, než vyjedete, si vyberte 1 prvek a k němu přiřazené činnosti a po cestě se pokuste promyslet, jak tyto procedurky zvyšují přidanou hodnotu v příslušném procesu.

4 Comments:

Anonymní said...

Mluvíte mi z duše. Kvůli isu se u nás napáchaly takové hlouposti, že se potřeba administrativy zvedla odhaduji o čtvrtinu. Stydím se za to, protože jsem taky ve vyšších patrech řízení, ale neměl jsem sílu tomu zabránit. Je tam tolik balastu, že než se člověk prokouše k jádru, má po energii. Tak doufám, že při recertifikaci, kdy si přibereme i další normy, už budu mít sílu čistému zbyrokratičtění zabránit.

Anonymní said...

SAP a ISO - dvě největší živelné pohromy, které naši firmu postihly.

Anonymní said...

Mám přesně tu vaši zkušenost s byrokratizací objednávek po zavedení isa ve své vlastní firmě. Vyřešili jsme to ip telefonií s nahráváním požadavků zákazníků a odsouhlasováním nabídek, ale hádali jsme se o to s auditorem až do krve:)

Anonymní said...

Způsob, jakým bylo u nás před lety zavedeno ISO, připomínal nejlepší léta socialismu - formalismus, moc hloupých, přetvářka. To natolik zdiskreditovalo myšlenku TQM, že všechny zlepšovací iniciativy už kvalitu raděi ani nepřipomínaly.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services