9. 1. 2008

Marketingové plánování

Občas se ocitám v pozici prosebníka - například když žadoním o peníze na tento portál u velkých firem. Přitom stále žasnu. Čestou výjimku tvoří Velká Modrá, která má ještě docela průchodné procedury marketingového rozpočtování a plánování. U jiných velkých firem je marné předvádět konkrétní účinnost nabízené spolupráce - dotyční, se kterými jednám, to většinou dobře ví a spolupráci si přejí. Ale než požadavek proleze jejich vnitřním systémem schvalování, uvolňování a alokace na konkrétní akce, uteče několik měsíců. Proč?

Marketing je ve většině firem dosud plánován výhradně nákladově. Nanejvýš má stanoveno několik ukazatelů, které hlídají jeho účinnost. Je pozoruhodné, jak firmy s marketingovými rozpočty experimentují, jak tu přelévají peníze na podporu produktů, tu zas na řešení, jinde vedou centrální kampaně, onde zase stanoví celkové limity a ponechají alokaci na teritoriích a někdy zase chtějí centralizovaně vidět do poslední koruny její konkrétní využití. A za rok zase úplně jinak. Žádná dobrá praxe jakoby neexistovala.

Jedním z důvodů je přetrvávající odtržení marketingu jak od procesů business / product developementu, tak od konkrétní podpory prodeje. Fragmentovaný existenční proces firmy.

3 Comments:

Anonymní said...

Máte pravdu. I u nás je přidělování peněz na marketing na hlavu. Bohužel postup je pevně stanoven centrálou a máloco se tak pečlivě hlídá. Už jsme se víckrát pokoušeli o změnu, ale matička je neprůstřelná!

Anonymní said...

To u nás mktg náklady jsou nejlepší zdroj, když je třeba zaplatit něco, co se do jiné rozpočtové škatule nevejde. Rozpočet je stanoven % z tržeb, takže pokud tržby rostou, je hej.

Anonymní said...

To podstatné, co tu pan K. o marketingu napsal: že je často odtržen zepředu i zezadu a spíš je sesypáním dílčích operací. Souhlas!

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services