30. 11. 2007

BPM guerilla

Denně slýchám povzdech - to ale není v mé kompetenci. Možná budou mnozí překvapeni, ale tato slova vyřknou často i nejvyšší představitelé firem. Tohle nemůžeme udělat, protože by se to nelíbilo majiteli. Nemůžeme věci řešit, protože toto si vyhradila k rozhodování matka. Či dokonce - do této věci se nemůžeme pustit, odbory by nás sežraly. A řeč je o nějakém přístupu či řešení, které dotyční považují za správné, ba za jediné účelné.

Drsný příklad ze života bych mohl uvést přímo z dneška. Ale nesmím ani naznačovat, bohužel. Bylo by to možná krutě poučné.

Co víc. Slyším tenhle povzdech stále častěji. Což svědčí o tom, že mnozí manažeři rozšiřují své znalosti a dospívají k procesnímu prozření. Pomalu se dostáváme od fáze informací k porozumění. Teď nás bude čekat ta delší cesta - od porozumění k prosazení.

Hodně teď studuji praktiky guerillového BPM. Tenhle americký pojem se mi nelíbí, je dryáčnický a navíc negativní. Zvlášť v kontextu podpory našich soudruhů vývozu revoluce. Líbí se mi metoda jako taková.

Nejdříve znalostně kontaminovat napříč odbornými útvary a řídícími vrstvami. Využít k tomu všech dostupných firemních kanálů včetně toho nejúčinnějšího - osobního kontaktu. Zaseté informační semínko vzdělávat, až vyklíčí k poznání. Ze znalostně připravených začít tvořit napříč strukturami komunitu, vzájemně se vzdělávající v možnostech reálné aplikace. A s osobními vazbami důvěry. Společně vyhledávat slabé body - či ještě lépe - vhodné potenciály zlepšení s malou mírou předpokládaného odporu a zatlačit na změnu z mnoha různých stran s časováním podle připraveného scénáře. Výsledky prodat do vybraných top struktur - zde získat opět spojence atd. Jednoduché, že? A přitom tak těžké. Nebojte, společně to dokážeme! BPM portál není nic jiného, než taková BPM guerilla ve velkém:)

0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services