9. 10. 2007

Něco málo o bíplu

Kouzelný jazyk BPEL - můžeme ho vizualizovat, můžeme ho spustit. Slušný byznys analytik se však k němu raději ani nepřibližuje - kódování už je přece práce pro ajtíky! My pracujeme na jiné úrovni abstrakce. Nejméně o dvě patra výše, maximálně ještě tak BPMN.

Bohužel BPEL nesnáší ani IT lid. Především proto, že si v obecném standardu neumí poradit s transakcemi, databázemi a ani s jinými službami než webovými. Hodí se leda tak na řízení dlouhých asynchronních toků dat, kde se vyžijete ve větveních, cyklech nebo ošetření výjimek. Nyní po přidání 4P (for people) sice zvládne i interakce s uživateli, ale stále postrádá podporu přímého měření. Navíc každý producent má stále svou lehce doplněnou verzi. A implementační platforma (engine) může s BPEL pracovat taky různě (někdy je přímo interpretován XML, někdy je XML před spuštěním zkompilován).

Můj názor bude znít drsně - pokud od IT analytiků chceme, aby přečetli naše notace byznys procesů (EPC/BPMN...), musíme umět přečíst my ty jejich. A BPEL je na řadě první. Možná, že pak také do byznys modelů nenamalujeme takové hlouposti.

0 Comments:

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services