19. 12. 2007

Znalostni monopoly jsou out

Stavět hodnotu své pracovní síly na znalostním mopolu je velmi krátkozraké. Dřív nebo později zaměstnavatel tento znalostní monopol objeví a rozhodne se ho zlikvidovat. Protože ho ohrožuje. Stačí, aby zaměstnanec ochořel a problémy jsou na světě. Většinou znalostní monopol zklividuje šéf i s jeho neochotným nositelem.

Viděl jsem na vlastní oči mnoho zdánlivě nepostradatelných, jak skončili na dlažbě. Protože co s nimi? Je obtížnější naučit člověka sdílet se - protože jde o schopnost, než sehnat jiného ochotnějšího nositele příslušné znalosti a dát mu chvíli času na proniknutí do lokálních tajů. Informační sobectví se v dobře řízené IT infrastruktuře pěstuje podstatně obtížněji, než v papírové kultuře.

Jediný osvědčený a perspektivní způsob, jak zachovat/zvýšit svou hodnotu na pracovním trhu je - učit se. A jak již řečeno - nejrychleji se učí člověk sdílením

2 Comments:

Anonymní said...

To co jste napsal ještě dlouho nebude pravda. Pořád se ještě vyplatí sedět na informacích, protože nikdo neocení, že učíte druhé.

Anonymní said...

Jiří, asi děláte v nějaké monopolistické firmě nebo ve státním úřadu. Většina firem, které znám já, už má v motivaci nějak zabudováno i ocenění, jak dotyčný přispívá k rozvoji ostatních.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services