7. 2. 2008

Flexibilita

Na dnešním plenárním zasedání MOPP vypukla lehká přestřelka mezi přítomnými zástupci veřejné správy a byznysu o tom, kdo je více postižen současným překotným světa během. Legislativní smrště zákonných paskvilů a střídání mocných u korýtek na straně jedné. Boj o zákazníka v globální konkurenci a dopady lokální legislativy navíc. Přežití nemají zaručeno ani jedni ani druzí. První proto, že se mohou kdykoliv znelíbit, druzí proto, že jim svět může kdykoliv přichystat neřešitelnou situaci.



Slovo flexibilita skloňované v souvislosti s přínosy BPM je zajímavé dvakrát. Samozřejmě především jako výsledek - můžeme být schopni reagovat včas (či dokonce předstižně) na okolí i možnosti. Druhá rovina je flexibilita jako osobní připravenost nebo mentální naladění nás osobně. Tam už toto slovo může dostat až pejorativní kontext - naše schopnost se přizpůsobit musí narazit na meze naší páteře.

Ono slovo flexibilita není v osobní rovině příliš vystihující ani vhodné. Jde spíš o otevřenost, nikoliv schopnost se zkroutit pod vlivem okolí. Otevřenost podnětům, ať přichází odkudkoliv, odblokovávání stereotypů a škatulkování.

BPM jako manažerská disciplína připravila pěknou zkoušku flexibility našemu školství - vyžaduje totiž, aby člověk zvládl současně přinejmenším tři její základní součásti: ekonomii, psychologii a IT. Což se učí pokaždé jinde a jinak, málokde ve vzájemném kontextu.

16 Comments:

Anonymní said...

Flexibilita je dneska buzzword. Stálé odvolávání na nutnost trvalé změny umožňuje, aby se věci nedotahovaly do konce. Tak rychle se svět ani legislativa nemění, aby se nedaly věci udalt pořádně.

Anonymní said...

Řekl bych, že úředníci mají přece jen větší šanci přežít. Dokazuje nám to historie.

Anonymní said...

Pokud mají dostatečnou flexibilitu páteře.

Anonymní said...

Dobrý den, ještě bych se vrátil k předchozím kapitolám...vzhledem k tomu, že k "modelingu" procesů používáme "excelentní SW" firmy Mircosoft (tzn Excel), potřeboval bych radu, kterým směrem se otočit (tj.na které zdroje a literaturu), aby bylo možné efektivně začít využívat níže uvedené SW systémy.
Děkuji Martin

Václav Kalenda said...

Vřele doporučuji sledovat novou rubriku BPM prakticky, kde budete sice nasměrován na jediný nástroj (Intalio), zato v praktickém příkladu. Jinak i ostatní v blogu zmíněné nástroje pro modelování obsahují poměrně dobře dokumentované příklady použití.

Důležité je začít s modelem nějakého hodně konkrétního procesu, třeba v logistice.

Anonymní said...

Taky jsem v BPM úplný nováček. Ve firmě odpovídám za QM a také jsme "procesy" měli v excelu. Před 2 týdny jsem ve firmě na základě informací o nástrojích (skoro) zadarmo tady na blogu (děkuji!!!) nainstaloval nejdřív Savvion a pak Tibco. Zůstal jsem u Savvionu - jeho ovládání je velmi intuitivní. Už mám popsané 2 procesy a odsouhlasené na základě modelu i s příslušnými manažery, kteří za ně odpovídají (nejsou to ale zatím žádní "vlastníci" - to snad přijde časem). Takže se nebojte - oproti tabulkám je jakýkoliv z těchto nástrojů zázrak nad zázraky!

Anonymní said...

My sme k výberu softwaru pre procesné mapovanie pristúpili analyticky. Pôvodne sme používali MS Visio, neskôr sme sa rozhodovali o tom, ako sa v tejto oblasti posunúť, pričom v užšom výbere sme posudzovali Aris a QPR ProcessGuide. Rozhodli sme sa pre QPR ProcessGuide kvôli jednoduchej práci s ním, užívateľskej príjemnosti, manažérskej komplexnosti (obsahuje aj kontrolingové moduly) a výbornému pomeru cena/prínos. Dokonca sa nám s ním darí naučiť robiť aj ľudí, ktorí nie sú procesní a IT špecialisti (viac info napr.: www.qprsoftware.sk, www.qpr.com).

Anonymní said...

Před časem jsme taky zvažovali přejít od Visia k nějakému pořádnějšímu nástroji. Dokonce jako "martin kostic" jsme se rozhodovali nakonec mezi QPR a arisem. U obou jsou značné mouchy, velmi otrávení jsme byli přístupem obou dodavatelů - mají nejspíš už jen obchodníky, technických informací se člověk nedopídí, žádná převeliká ochota na to, že šlo tak o 0,5M.

Nakonec jsme šli do dobrodružství s Intaliem a jedno už vím jistě - je podstatně otevřenější (z hlediska fyzické konektivity) než oba uvedené produkty. Taky jsme našli komunikující komunitu, kde člověk najde radu skoro na všechno.

Anonymní said...

Jsme už pár let na ARIS platformě a mám s jejich podporou docela dobré zkušenosti. Navíc ARIS je jediný produkt, který má metodu kompletně česky a současně plně podporuje vícejazyčnost (rozhraní, metoda, modely).

Anonymní said...

TO: Jarko.
Mohl byste se mi prosim ozvat na mail hrbla@hotmail.com...potreboval bych s Vami prodiskutovat urcite detaily...predem diky. M.

Anonymní said...

My tiez bezime na QPR - mame to komplet v Slovencine a tiez viacjazycne (jednoduche prepinanie) - sme medzinarodna distribucna firma. Obstarali sme to cez firmu EMARK, s ktorou sa nam komunikuje dobre.

Anonymní said...

U nás jsme naopak QPR po několikatýdenním testování zavrhli zejména kvůli problémům s prací v multiuser módu. Navíc pracuje s vlastní databází, takže by byl problém s využíváním dat prostřednictvím vlastních rozhraní. Co se týká vícejazyčnosti, nešlo používat více jazyků v modelech paralelně - tj. na jednom "objektu" mít paralelně dva různojazyčné popisy.

Od doby, co jsme to testovali, ale uplynuly už skoro dva roky - možná se to zlepšilo??

Anonymní said...

Já jsem vyrostl na arisu a když jsem přešel do jiné firmy, myslel jsem, že ho tam taky "dokopu". Neuspěl jsem kvůli pořizovací ceně (tady podle mě QPR jednoznačně vede) a taky kvůli tomu, že už matka měla licence QPR. Potvrzuji ale, že problémy práce ve víceuživatelském režimu jsou strašlivé a nikomu nedoporučuji, aby to zkoušel. Chce to důsledně ošetřit metodicky tak, aby každý měl svou vyhrazenou oblast a vzájemně si do nich nelezli. Potíže na rozhraních to nevyřeší, ale aspoň nepřijdou o práci.

Anonymní said...

Nechci rozdmýchávat aris-qpr flamware, ale měl jsem v rukou pár měsíců oba produkty a musel s nimi vygenerovat dokumentaci ISO. Pro mě aris jednoznačně vede, protože jsem si mohl upravit atributy podle toho, jak vyžadoval zákazník a samozřejmě taky nabídka metod byla v arisu nesrovnatelná. Dneska dělám v savvionu, což zdaleka není takové "dělo", ale zase je zadarmo.

Anonymní said...

To já si zas přisadím. Byla jsem nucena v QPR dva roky dělat a nebyly to roky šťastné:) Protože jsme museli na stejném modelu pracovat dva a to už bylo moc!!! Multiuser režim QPR nezvládá a kdo se o to pokouší, pouze riskuje ztrátu dat a energie.

LaDo said...

My sme do nasej nemocnice kupili QPR - na procesy aj scorecarding.
Aktualne sme presli na verziu 7.6 - zvlada multiuser, oflajn modelovanie a viacjazycne modelovanie bez najmensich problemov.
Aris sa nam nepacil kvoli neprehladnosti a zlozitosti, QPR v tomto jednoznacne vedie (nakreslit proces je hracka). Rovnako mame export smernic pre ISO (PDF, WORD) a je to plne podla nasich predstav (navolili sme si kvantum uzivatelskych atributov)

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services