6. 5. 2008

Koncepcia firmy Toyota - diskuze

odpovídá Marta Krajčíová

Otázky k téme

  1. Máte vo firme definovanú filozofiu a zásady riadenia ?
  2. Prečo je to dôležité ?
  3. Kto definuje filozofiu ?
  4. Aké rozdiely vidíme v poradí dôležitosti modelu 4P ? Je poradie dôležité ?
  5. Je podstatné, aby zásady boli uplatňované komplexne a spolu ? Prečo ?
  6. Ako súvisí filozofia a zásady riadenie so stratégiou firmy ?
  7. Je TPS metodika ?
  8. Týka sa TPS aj nevýrobných organizácií ?
  9. Majú české a slovenské firmy skúsenosti s implementáciou TPS ?
  10. Čo by mal obsahovať rýchlokurz LEAN TPS ? Dá sa vôbec TPS naučiť za 2 mesiace ?
  11. Úskalia zásad TPS.


Shrnutí diskuze

Olin
Koncept Toyoty považuji za jednu z nejpropracovanějších metodik, což má úskalí - když se něco vynechá, dělá to potíže. Pěkné by bylo, kdyby se v rámci seriálu podařilo vyjasnit, co je NUTNÉ a co už ne - takové LEAN TPS:).


Súhlasím s názorom, že jednotlivé zásady TPS je potrebné dodržiavať zároveň. Je to dôležité preto, aby firma fungovala ako celok, preto sa to aj volá výrobný systém firmy Toyota. Systém charakterizujú: ciele, prvky a vzájomné väzby medzi nimi. Výrobný v kontexte TPS znamená celofiremný, nielen týkajúci sa výrobných procesov. TPS je možné imlementovať aj v nevýrobnej sfére - administratívnych procesoch, logistike ... Slovo Toyota nie je potrebné vysvetľovať, ale je dobré si uvedomiť, kde sa nachádzame. Japonsko je krajina s inou kultúrou, históriou, disciplínou a postojmi ľudí, ako Európa, kde sa nachádzame my. Preto sa pri zamýšľaní nad TPS určite dostaneme k rozporom. Nerada by som sa však vyjadrovala k tomu, či TPS je metodika. Skôr sa prikláňam v názoru, že TPS je spôsob života, ktorý si ľudia v Toyote ctia, ktorý rešpektujú a podľa ktorého žijú. Už samotné zverejnenie myšlienok TPS je LEAN TPS. Vaša myšlienka sa mi páči, budem na ňu myslieť.

Via
Filosofie se tedy v konceptu TPS rovná strategii?


Úvahy o filozofii podnikania všeobecne, nielen v TPS, patria k staregickému mysleniu a môžu vyústiť do tvorby a definovania stratégie. Pokračovanie zajtra.

Aja
Pyramida Toyoty se mi ani trochu nelíbí. Na základně filozofie - na vrcholu problémy. Pokud má šíře pyramidy vyjadřovat "šíři záběru", měla by být část "Lidi" určitě širší než procesy.


V TPS sa stretneme s mnohými rozpormi s našim (európskym) videním sveta. „My“ sme zvyknutí mať filozofiu hore, však ? Som rada, že ste si pyramídu dobre všimli. Cieľom pyramídy je ukázať vzťah medzi modelom 4P a 14 zásadami. Na pyramídu treba pozerať ako na celok - je to koncepcia. Filozofia je preto dole, lebo je základom, na ktorom stojí zvyšok pyramídy. Ľudia sú však za každým stupienkom pyramídy. Ak ju porovnáme s Maslowovou pyramídou potrieb - dole sú fyziologické potreby - základ existencie a až hore sú motivátory: uznanie a sebarealizácia. Neznamená to však, že ich význam je malý, práve naopak. Dôležité sa mi však zdá, že koncepcia sa opiera o dva piliere: ľudia a zlepšovanie, ktoré sú práve na vrchole pyramídy, ako tie najdôležitejšie hybné sily organizácie. V TPS to určite platí a s tým sa dá súhlasiť, však ?

Metodiky
Tak sa mi zdá, že prehovorili informatici. K metodikám vám posielam malý citát.
Metodiky sú ako kolieska na bicykli pre malé deti.
Keď začínate jazdiť, poskytujú Vám bezpečie a oporu.
Keď sa naučíte jazdiť, kolieska Vás brzdia.
Keď udržíte rovnováhu, radi sa ich zbavíte !!!
Paul Birch

Teraz však vážne. Pri implementácii, napr. procesného riadenia, neimplementujeme metodiku, ale procesy. Metodika, ak nejaká existuje, nám len pomáha v implementácii. Súhlasím s názorom, že implementovať niečo je ťažké a treba to robiť premyslene a pomaly. Je to práca s ľuďmi a tá si vyžaduje veľa trpezlivosti a porozumenia. Ja používam pri zavádzaní nových vecí vzdelávanie vzdelávanie a ešte raz vzdelávanie.

K otázke TPS a metodika som sa vyjadrila vyššie.

Kovanda
Jako výrobní fabrika TPS studujeme už dávno a řadu prvků jsme aplikovali. Jsem na seriál velmi zvědav a ještě víc na případnou debatu o úskalích aplikace jednotlivých zásad.


Teším sa, že máte s TPS skúsenosti. Čo tak podeliť sa s nimi s ostatným ? Iste by privítali pohľad z praxe. Ďakujem.

22 Comments:

Anonymní said...

Máte vo firme definovanú filozofiu a zásady riadenia?
- nevím úplně, co si pod tím představit. Máme poslání a hodnoty. Je to ono?

Prečo je to dôležité ?
- nevím, viz výše

Kto definuje filozofiu ?
- nevím, viz výše. Poslání a hodnoty kdysi definoval "otec zakladatel".

Aké rozdiely vidíme v poradí dôležitosti modelu 4P ? Je poradie dôležité ?
- teoreticky jasně filozofie nejdůležitější, fakticky ale lidi.

Je podstatné, aby zásady boli uplatňované komplexne a spolu ? Prečo ?
- já na moc komplexní systémy nevěřím. Jak začne někdo tvrdit, že bude něco fungovat jen když se udělá tohle a tohle a tohle, tak ho vyhazuju. Vždycky je možné i složité systémy nějak dekomponovat, aniž se ztratí synergie.

Ako súvisí filozofia a zásady riadenie so stratégiou firmy ?
- to právě nevím...

Je TPS metodika ?
- určitě, jak stehno (viz definici co je metodika třeba od Harmona

Týka sa TPS aj nevýrobných organizácií ?
- proč ne, ale specifika služeb jsou natolik velká, že to chce asi hodně upravovat. Ale nemám zkušenost.

Majú české a slovenské firmy skúsenosti s implementáciou TPS ?
- byl jsem na jednom školení o TPS asi před 5 lety a bylo to nanic. Vůbec jsme se nedostali k příkladům, vše jen pojmy a teorie. Doufám, že zde na webu to bude jiné.

Čo by mal obsahovať rýchlokurz LEAN TPS ? Dá sa vôbec TPS naučiť za 2 mesiace ?
- tak za 2 měsíce asi ano, za 2 dny ne. Co by měl obsahovat? Teorii si může každý načíst, to netřeba školit, takže vzorové příklady a rozbory situací účastníků kurzu. Na takové školení bych šel, ale 2 měsíce volné nemám:)

Úskalia zásad TPS.
- jak už kdosi poznamenal v debatě ke slovníčku - Češi jsou alergičtí na velká slova, a těmi se to myslím dost hemží. Aspoň zpočátku.

Anonymní said...

Musí se odpovídat na VŠECHNY otázky? To je práce na hodinu LOL:)

Anonymní said...

Já odpovím jen na otázku 9 - naše firma ač výrobní nemá zkušenosti s TPS vůbec žádné. Sama jsem o tom dost četla a pár zásad jsem i úspěšně použila, ale jako celek to nevidím průchodné. To by muselo TPS vzít za svou filozofii představenstvo. Vzhledem k tomu, že jsou to skoro samí Němci, dost o tom pochybuji, ti naši jsou ještě u Smithe.

Anonymní said...

Jsem sice přímo ve vedení firmy, ale Toyota systém jsem neprosadil. Na co narazil:
- příliš "komplexní"
- prá nemáme mentalitu Japonců, takže to nebude fungovat

Ve skutečnosti používáme kanban a do určité míry i JIT, procesy čistíme podle zásad ne/přidané hodnoty...

Takže plíživá evoluce.

K otázkám:
1. Máme také definované hodnoty, které podle mého přesně vyjadřují "chtěnou" filozofii firmy. Jenže se s nimi nepracuje. Jsou to jen plky, které mají reálný obsah a ale nemají dopad.

K dalším otázkám napíšu něco, až si to promyslím...

Anonymní said...

1) Ne a chybi nam.
2) Aby firma "myslela" stejne, vsechno se neda exaktne predem popsat, je treba mit obecna voditka pro rozhodovani.
3) Jednoznacne vrcholovy management a odsouhlasuji i shareholders.
4) 4P mi nejdou pod fous ani vyberem pohledu, ani jejich razenim. Mnohem vic se mi libi Scheeruv koncept - strategie, procesy, technologie. Lidi jsou totiz v kazde dimenzi a problemy jakbysmet. Tohle jsou hrusky a jablka dohromady.
5) Jako u vsech konceptu je to jasny pozadavek - kdyz se vynecha nejaky prvek, system prestane fungovat nebo nebude fungovat dobre.
6) Na filozofii se divam jako na myslenkova vychodiska, ktera zustavaji nemenna. Jak uz tu kdosi poznamenal, jsou to spise hodnoty nebo zasady. Strategie je plan zmeny a ten se bude menit podle trzni situace.
7) Je. Ma spolecny ramec, ma slovnik, obsahuje jednotlive techniky, ma plan zavadeni...
8) A proc ne? Vetsina zasad TPS je pouzitelna i ve sluzbach a verejne sprave.
9) To nevim, nijak jsem to nesledoval. Ale o TPS se tu mluvi / skoli nejmin 10 let, takze nejake povedomi tu bude. Dost to posunuly velke implementace systemu rizeni vyroby, ktere maji nektere zasady vestavene (JIT, kanban..)
10) Nevim jestli takoveto kurzy maji smysl. Vecne se obsah lze naucit z dostupnych informacnich zdroju a na vlastni aplikaci do konkretnich realii stejne na takovychto skolenich nezbyva cas.
11) Uskali jsou stejna jako u kterekoliv jine zmeny - zalezi na konkretni kulture firmy. Psychologicky bude negativne pusobit, ze jde o japonskou metodiku vychazejici z jine mentality a ze byla vyvinuta pro automobilku - hromadna materialni vyroba.

Anonymní said...

Pár dnů jsem tu nebyla a ono už je to o něčem jiném... Nebo stejném (myslím TPS verzus TEP)?

K otázkám:
1) Máme ve firemním kodexu pár obecných provolání, která jsou spíše filozofická než praktická.

2) Jsem skeptická. Aby to k něčemu bylo, musela by tato filozofie vyjadřovat podstatu kultury firmy.

3) Ten, kdo firmu založil nebo kdo jí radikálně změnil. Lídr.

4) Pořadí mi připadá vpořádku mimo samotný vrchol - od obecných zásad, přes jejich konstituování v procesech (čili stanovených postupech) k jejich vykonávání lidmi. Ty problémy mi připadají násilné, nejsou přece jen od lidí. Může je generovat i systém řízení (filozofie) a procesy. Rozumím ale, že bylo třeba někam zařadit zásady, které je řeší. Takže z nouze cnost.

5) Na požadování komplexnosti / úplnosti / celistvosti jsem taky alergická. Mnohem víc je mi milý pojem harmonie, který zde kdysi razil myslím pan Basl. Je jasné, že když některou oblast potlačím víc než druhé, že dojde k selhání slabého článku (viz toc).

6) Souhlas s Horakem.

7) Nevím a je mi to jedno. Mě zajímá, co je z ní u nás použitelné a jak.

8) Ano, i nás jako banku TPS zajímá. Třeba zásadu JIT musíme dotáhnout do úplnosti, protože zákazník nebude na naši službu čekat zdaleka tak dlouho jako je ochoten počkat si na auto a taky se nedá skladovat.

9) Výrobní asi ano, v naší branži jsem se s ní nesetkala.

10) Dvouměsíční rychlo(!!)kurz mě vylekal. Já myslela tak dvoudenní. Asi je to o hodně širší, než jsem si myslela.

11) Některé zásady nám budou opravdu vadit. Třeba přiznání viny, jak je třeba se hluboce kát:)LOL

Anonymní said...

Prošel jsem akorát školením Kaizen, takže toho nevím o TPS moc a netroufám si odpovědět na všechny položené otázky.

K modelu 4P - připadá mi velmi praktický jako návod, jak rámcově postupovat:
- nejdřív vyřeš logiku (filozofii)
- pak nastav postupy (procesy)
- pak nacvič lidi
- nakonec spusť a odlaď problémy

Nějaký rychlokurs LEAN TPS bych absolvoval. Nebo se tím myslí tento seriál zde na webu?

Anonymní said...

Tak jsem na to sedla a přece jen odpovím:

1) Koncept řízení máme definovaný velmi (!) obecně a ráda se zde poučím, co má vlastně obsahovat.

2) Jak výše horak pravil.

3) Asi by tom chtělo nějakou celofiremní diskusi, ale neumím si to představit v praxi.

4) 4P je řazeno od nejdůležitějšího k nejméně důležitému, od obecného ke konkrétnímu. Dobrý je postřeh koura, že jde i o postup zavádění.

5) Česká mentalita je hrrrc - nic a požadavek na plynulé celisté zavádění jí bude velmi vadit, jak je patrné už z reakcí. Je jasné, že zásady spolu úzce souvisí a vytrhnout jen některé z nich může vést k destabilizaci firmy.

6) Horak to řekl(a) moc pěkně.

7) Spíš metoda nebo přístup, soubor metodik.

8) Vidím četná úskalí. Nevýrobní společnosti mají spíše interaktivní procesy (žádost -> služba) než sekvenční, na které je tato optimalizace stavěná. Ale hodně zásad platí obecně.

9) Možná tak v TPCA v Kolíně:)

10) Taky se ptám - otázka směřuje na nějaký potenciální kurz nebo jde o tento kurz zde na portálu?

11) Největší úskalí? Oddanost firmě, ctnost u nás neznámá. Bez ní jde uplatnit těžko přijetí odpovědnosti a bez toho zas všechno ostatní.

Anonymní said...

1. Nie. Len EBIT, EBIT, EBITA...
2. Dolezite je to len vtedy, ak se neilen definuju ale aj uplatnuju.
3. U nas nikto, bohuzial.
4. Problemy na vrcholu paramidy posobi naozaj depresivne.
5. Hlavne vytrvalo, dlhodobo, nie jednorazovo lebo sa musi stat sucastou mentality ludi.
6. Strategia je o byznise, filozofia o kulture, na ktorej byznis stoji.
7. ?
8. Urcite, v nevyrobnej sfere je neporiadok o mnoho horsi.
9. Asi ano, knizka je dost slavna a niktore pojmy uz zdomacnely.
10. Priklady, priklady, priklady! Naucit sa tps neda, to sa musi skor prozit.
11. Vera + Verunka - celkom presne vystizene. Ina mentalita aj pracovny trh.

Anonymní said...

1 - Máme určité psané zásady a nepsaná pravidla chování.
2 - Tvoří jádro corporate identity.
3 - Ta se tvoří dlouho a postupně.
4 - Mi se model líbí. Řazení je takto nezbytné, jde o časové perspektivy (filosofie je "věčná", procesy se mění tak ročně, s lidmi je třeba pracovat denně, problémy nutno řešit ihned).
5 - Vytrhávat si, co se právě hodí, je strašný nešvar. Vede to k deformaci jak přijímaného konceptu, tak podoby firmy. Máme hojnou zkušenost právě s procesním řízením, kdy se vzaly sice procesy vážně, ale neprovedly se změny do organizačních kompetencí. Takže všechny změny v procesech trvají strašně dlouho nemluvě o organizačních bariérách.
6 - Strategie musí zvolený koncept řízení respektovat nebo její součástí musí být nějaká kulturní transformace.
7 - Je a velmi komplexní.
8 - Určitě, zásady jsou platné i zde.
9 - To netuším. Já sice o toyotě párkrát slyšel a řadu dílčích pravidel znám, ale jako systém je to pro mě nové.
10 - Příklady jsou fajn, ale ne všelék. Skrývají riziko zúžení chápání a "opisování". Já bych bral hlavně co nejpodrobnější techniky třeba včetně osvědčených formulářů...
11 - Taky se bojím, že výchozí předpoklady TPS nejsou v našich zemích a v Evropě vůbec splněny, Tady nikdo nedělá u jedné firmy celý život (mimo politiků). Fluktuace šíleně rozmělňuje kulturu firmy.

Anonymní said...

ad 1. Máme, jde o cca 20 zásad, všichni jsou s nimi seznámeni hned po nástupu.
ad 2. Ano - jde o výrazný prvek firemní kultury a identity.
ad 3. Zásady vznikaly postupně tak, jak rostla firma a některé věci bylo třeba ustavit, aby noví pracovníci pochopili, jak jednat.
ad 4. Tyhle vysokoúrovňové modely jsou zcela otevřené - je možné k nim připojit libovolný výklad - zdůvodnění.
ad 5. Jestli otázka zní, zda celou koncepci TPS čili nic, pak moje odpověď jest, že na všem je možné najít cos dobrého (vybrat perly). Dělám jógu a nejsem mystik:)
ad 6. Asi bych se opakovala - strategie je věc akce, zásady věc podstaty bytí firmy.
ad 7. Nevím, jen jsem si přečetla knížku, návody se zdají hodně konkrétní. Takže asi ano.
ad 8. Částečně. Hodně věcí v TPS mi připadalo ryze logistických.
ad 9. Nevím, ale znalostí není nikdy dost a o zkušenostech ani nemluvě.
ad 10. Chtělo by to vytáhnout hlavně jádra jednotlivých zásad a ukázat dopady aplikace v různých branžích.
ad 11. TPS se zdá být cesta změny pomalá. Sice staví na osobnostech (hlavně vůdce) a na (sebe)odpovědnosti jednotlivce, ale není to koncept pro vylouhování individualit. Je to taková osvícená diktatura. Nebude ideální pro vysoce kreativní procesy.

Anonymní said...

Odpovím jen ke dvěma otázkám:
5. Není nutné uplatňovat všechny zásady, lze si vybrat - naše konkrétní zkušenost.
11. Vše výše řečené plus "negativní" přístup - v TPS nelze riskovat ani osobně nést kůži na trh. To může vyhovovat v opatrnických branžích typu automotive nebo health, ale třeba v dravých hightech branžích to vede do kytek.

Anonymní said...

Já jsem si zkusil porovnat proponované hodnoty TPS s našimi firemními hodnotami. Výsledek:

Jednoducho - nemáme přímo stanoveno a hodilo by se doplnit.

Tímovo - ano.

Dlhodobo - zásadně ne, děláme jednorázové zakázky, každou dost jinou, jsme zaměřeni na tržní výklenky.

Vytrvalo - ne, naopak nárazově, protože projektově.

Pokorne - už vůbec ne, my jsme přímo HRDÍ a sami se CHLUBÍME.

Zodpovedne - to je redundance k týmovému. Když někdo chce být platným členem týmu, musí být mj. osobně zodpovědný.

Dôsledne - může být, pokud to nevede ke ztrátám z perfekcionalismu. Hodně záleží na konkrétní situaci - někdy je lepší rychle byť polovičatě. Takže jako obecná zásada určitě ne.

S rozumom - nejen, emoce jsou nezbytnou součástí tvořivé práce, jsme racionální až příliš, naopak se nám nechce používat intuice...

So zaujatím - ano, vždy naplno. Což nejde spolu s dlouhodobým a vytrvalým. Buď svištím sprinty nebo klušu maraton. Jde o logický protimluv.

Anonymní said...

Jsem z automotive, takže jsme tps samozřejmě dost studovali. Většina logistických zásad je už používána v oboru jako standard, ty filozofické nahradili němečti majitelé osvědčenou trojicí Ordnung - Sicherheit - Bürokratie.

Co bych se chtěl v kurzu naučit? Právě některé "měkké" přístupy, které se u nás nepraktikují - jak je zavádět.

Anonymní said...

Pekny vecer vsetkym,

najprv by som vam chcela vsetkym podakovat za zdielanie vasich skusenosti z firiem, za vas cas (hlavne Vere) a vzorne vypracovane odpovede :-). Temy diskusie su takym voditkom pre nasmerovanie vasho uvazovania. Nie sme vsak v skole, preto prosim odpovedajte iba na to, co vas zaujima, na co hladate odpovede, pripadne co chcete povedat inym.

Tesim sa, ze vas tema TPS zaujala. Sme vsak na zaciatku serialu a na mnohe vase otazky najdete odpopvede v dalsich castiach serialu.

Blogovanie je nova forma komunikacie. Sme na informacnom a znalostnom portali, preto tomu odpoveda aj forma komunikacie a jej moznosti. Preco blogujeme ? Asi sa chceme dozvediet nieco nove, podelit sa so svojimi skusenostami, vymenit si myslienky s ludmi, ktori su naladeni na rovnaku vlnovu dlzku a pritom sa pripadne nieco naucit a zabavit sa :-).

J. Liker v knihe Tak to dela Toyota hovori, ze na to, aby sme mali koncepciu „štíhleho myslenia v srdci a dusi potrebujeme 5-10 rokov. Preto tento serial pokladam za „stihly“, kedze bude trvat iba dva mesiace.

Slubujem, ze budeme uvadzat aj priklady (22).

Odpoved pre Peter H.
Ocenujem porovnanie vasich zasad s heslami uvedenymi v uvode. Trosku Vas vsak sklamem - nie su to zasady. Zasad je 14 a su uvedene v texte pod obrazkom pyramidy. Zasady budeme podrobne preberat v seriali.

Vsetkych vas pozdravuje

mk

Anonymní said...

Jako kdysi ajtík jsem k některým prvkům tps přišel před 10 lety v modulu výroby a při té příležitosti přečetl i knížku Tajichi Ohna o tps. Tak jsem ji zase oprášil a prolistoval a budu porovnávat, kam tps za tu dekádu došel:) Jina mě osobně nebere, i když některé zásady jsou bezvadné. K otázkám:

I. My se chlubíme tím, že jsme procesně (sic!) řízená firma a máme to i zakotveno v deklaraci základních hodnot (procesy nade vším:) Plus pár dalších celkem obecných provolání. K ničemu to není, teď když jsem to hledal, našel jsem to až venku na webu (na intranetu to asi ani nemáme).

II. Čili zásady jsou jen natolik důležité, nakolik jsou brány vážně (od hlavy).

III. Folozofii by měla formulovat sama historie firmy a její prožité příběhy.

IV. Ty problémy na vešku mě taky vadí. Vůbec bych je v základním konceptu nechtěl mít. Neřešíme přece primárně průs..ry, ale využíváme příležitosti.

V. Tps jako komplexní systém projde jedině tak u korejců. Já tam vidím 3 celkem samostatně aplikovatelné části:
- logistická pravidla (procesy)
- měkké techniky ovlivňujíci chování lidí
- kulturní prvky ovlivňující hodnoty lidí

VI. Určitá strategie může být při určitých hodnotách nepřípustná (a nejde ani o etiku). Pro firmu vyznávající tps třeba politika rizik s velkou mírou přípustného rizika.

VII. Tps je systém řízení, což je víc než pouhá metodika.

VIII. ad V. - úrovně 2 a 3 ano

IX. Povědomí o tps zde určitě je (jen v MŘ jsem teď vylustroval cca 30 článků). Zušeností bude míň, vím z okolí o pár firmách, které některé prvky tps používají. Že by někdo kompletně, nevím.

X. Tedy tento rychlokurz a co od něj čekám:
- to LEAN
- čili oddělení zrna od japonských specialit
- minimum, které musí být aplikováno spolu

XI. Prošel jsem si v knížce těch 14 zásad a za problém považuji:
1. Filozofie, nikoliv krátkodobé finanční cíle - to půjde těžko, když nás vlastní investiční fond

4. heijunka - pokud máte tvrdě kolísavý byznys, nikdy s dostupnými prostředky nevytvoříte takové polštáře, aby vám vyrovnaly zatížení

8. Každý dnešní soft je polotovar. Kdybych kupoval jen soft ověřený, buď bych se utestoval nebo implementoval řešení v okamžiku, kdy už jim výrobce končí s podporou.

13. Moudré rozvážné rozhodování - to jde, když je na to čas. Skoro platí pravidlo, že čím je rozhodování pro byznys kritičtější, tím méně času na něj je. Příklad - zda vezmu zakázku. Nemám možnost ji pořádně zkalkulovat vč. rizik, ale pokud nedám nabídku v požadovaném termínu (často obratem), tak ji prostřě nedostanu.

He seineku!!

Anonymní said...

Omlouvám se, že jsem špatně četl. Zkusím to napravit:

1.Zakladajte svoje manažérske rozhodnutia na dlhodobej filozofii, a to i na úkor krátkodobých finančných cieľov.
- hezké, asi to chce vzdělávat akcionáře

2.Vytvorte nepretržitý procesný "tok" umožňujúci odkývanie problémov.
- nevím, ještě nerozumím

3. Využívajte systém "ťahu", aby ste sa vyhli nadvýrobe. (kanban)
- ano, táhnout je lepší než tlačit

4. Vyrovnávajte pracovné zaťaženie. (heijunka)
- to by bylo pěkné, už se těším na konkrétní příklady jak

5. Zastavte proces, keď sa objaví problém v kvalite. (jidoka, andon)
- musí ale být jasné, co je to kvalita, což je u vždy specifických zakázek velký problém (nejsou etalony)

6. Štandardizujte činnosti z dôvodu neustáleho zlepšovania.
- jo, ale neudělejte z toho byrokracii


7. Používajte vizuálnu kontrolu, aby vám nezostali skryté žiadne problémy. (vizualizácia, 5S)
- výborné!

8. Používajte iba dôkladne preverené technológie.
- to je sen, nikoliv možnost

9. Vychovávajte vedúce osobnosti, ktoré žijú filozofiou firmy.
- ale musí ve firmě vydržet - chce to hodně dlouhodobé stabilizační programy

10. Správajte sa ohľaduplne k svojim ľuďom a tímom, rozvíjajte ich a podnecujte ich.
- souhlas

11. Správajte sa ohľaduplne k svojim dodávateľom, podnecujte ich a pomáhajte im.
- pokud už nejde o něco komodizovaného, pak tvrdě tlačte na pilu

12. Konajte a presvedčte sa na vlastné oči, aby ste dôkladne poznali situáciu. (genchi genbutsu, gemba)
- zlatá pravda, kdo nechodí do terénu, nemůže řídit

13. Rozhodnutia prijímajte pomaly na základe širokej zhody, po dôslednom zvážení všetkých možností; implementujte ich rýchlo.
- pan kosik výše přesně popsal i naši situaci - to je teorie

14. Staňte sa učiacou sa organizáciou prostredníctvom neúnavného premýšľania a neustáleho zlepšovania. (hansei, kaizen)
- a hlavně předávání znalostí navzájem

Anonymní said...

Zeptám se asi hloupě - co je to vlastně to LEAN? V jakém kontextu se v TPS používá?

Anonymní said...

štíhlý - zde jde ale asi o tento webkurz, že se zde budeme bavit jen o tom nejdůležitěším

jinak lean je dneska všechno - jde spíš o buzzword

Napíšu zde vlastní citát: "Přílišné lean končí anorexií."

f.x.

Anonymní said...

LEAN neni buzzword - jde o zpusob videni a vnimani sveta - schopnost najit jednoduchost a jadro ve zmatenem preinformovanem svete.

Vsimnete si, ze opravdovi odbornici umi vymaknout podstatu veci par slovy - to je LEAN v praxi.

RNDr. Marta Krajčíová said...

Pokiaľ sa nebudeme pýtať na malé veci, nebudem rozumieť ani tým veľkým.

Anonymní said...

Celkově mi 14 zásad ve 4 poschodích pyramidy řízení v systému TPS přijde jako velmi logické i funkční (určitě je to hodně dlouho promýšlené a v praxi ověřované).

Možná měla být tato konceptuální debata až na závěr po bližším poznání jednotlivých zásad.

Z položených otázek vnímám jako zásadní otázku 5 - nakolik je nezbytná komplexnost uplatňování zásad. Výše uvedené názory mě dost vylekaly - ta snaha vyzobávat rozinky a nejíst těsto a ještě si zdůvodnit, nikoliv proč mi nechutná, ale proč ho nemohu jíst.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services